Străinii au dus la creșterea prețurilor pentru chiriile din Cluj-Napoca. Aceștia sunt dispuși să plătească mai mult decât românii


În perioada 14 - 21 septembrie 2021, a fost realizat un studiu pentru a înțelege așteptările și diferențele dintre localnici și străini atunci când vine vorba de chiriile din Cluj-Napoca, potrivit unui studiu realizat de Cluj-Napoca.XYZ.

Un lucru știut de toată lumea este modul în care, în ultimii 5 ani, prețurile chiriilor au crescut în România, iar Cluj-Napoca a devenit cel mai scump oraș din țară, chiar mai scump decât Capitala.

  • Apartament cu o cameră în Centru - 421 euro (București) 411 euro (Cluj-Napoca)
  • Apartament cu o cameră în alte părți ale orașului - 289 euro (București) 294 euro (Cluj-Napoca)
  • Apartament cu 3 camere în Centru - 765 euro (București) 757 euro (Cluj-Napoca)
  • Apartament cu 3 camere în alte părți ale orașului - 483 euro (București) 506 euro (Cluj-Napoca)

Prețurile chiriilor au stagnat din cauza pandemiei

Conform Numbeo, prețul mediu al unui apartament cu 3 camere, în alte cartiere din oraș, a crescut de la 227 de euro în 2010 la 500 de euro la finalul anului 2020.

Creșterea prețurilor la chirii se datorează atât cererii crescute, cât și standardelor generale de viață și facilităților din oraș. Din cauza pandemiei, prețurile chiriilor s-au plafonat, însă Cluj-Napoca rămâne orașul cu cele mai mari chirii din țară, iar pandemia a reușit doar să înghețe pentru o scurtă perioadă de timp creșterea prețurilor. Totuși, de atunci, lucrurile s-au stabilizat, iar creșterea prețurilor continuă subtil.

Studiul a fost realizat pentru a înțelege cât sunt străinii dispuși să plătească chirie pentru un apartament și cât sunt dispuși rezidenții orașului Cluj-Napoca să plătească pentru același apartament. Pentru cei mai mulți oameni care călătoresc prin Europa, prețurile chiriilor din Cluj-napoca pot părea mult mai mici decât în țările lor natale.

Astfel, studiul a durat 7 zile (între 14 și 21 septembrie 2021) și a constat în publicare a două anunțuri pe grupuri destinate chiriilor, unul în engleză și unul în limba română.

Anunțul era cam așa:

Salut!

Efectuez un studiu, pentru a vedea ce consideri că este un „preț corect” și cât ești dispus să plătești pentru apartamentul din scenariul de mai jos. Scopul este acela de a înțelege care este prețul accesibil pentru localnici care caută să închirieze într-o zonă rezidențială tipică din oraș.

Cum nu există poze, consideră că apartamentul este în stare bună.

Te rog răspunde sincer și doar dacă ești cetățean român care locuiește în Cluj-Napoca.

Apartament cu dormitor + living room, 52 mp, etajul 3 din 5 în Calea Mănăștur (aproape de Kauflaud)

-Geamuri termopane

-1 balcon deschis

-aer condiționat

-electrocasnice și aparatura de bucătărie cumpărate în ultimii 5 ani (cuptor cu microunde/frigider/cuptor

-televizor LCD 32”

-mobila „IKEA” în tot apartamentul

-pat dublu în dormitor

-canapea extensibilă în living room

-bucătăria separată, cu o mică zonă de dining

-parchet laminat

-proaspăt zugrăvit (alb)

-centrală proprie

-facturile nu sunt incluse

-fără loc de parcare

Anunțul în română a primit 2.516 răspunsuri în cele 7 zile ale studiului, iar anunțul dedicat străinilor a primit 504 răspunsuri. Mai jos sunt răspunsurile pentru „apartamentul de scenariu”, care ar fi de obicei considerat un apartament mobilat modern, într-o zonă a orașului care este bine conectată la transportul public și, de asemenea, situată aproape de un mare magazin alimentar.

  • Români - vișiniu
  • Străini - roșu

grafic.jpg


Rezultatele indică faptul că cel mai popular interval de preț pentru răspunsurile românești a fost de 250-275 euro, cu un total de 791 de răspunsuri individuale și între 275 și 300 de euro din partea străinilor, cu un total de 195 de răspunsuri.

Așadar, conform datelor, străinii sunt dispuși să plătească, în medie, cu 9% mai mult decât românii. De asemenea, mai mulți străini decât români au fost dispuși să plătească peste 350 de euro pentru acel apartament.

Numărul total de voturi colective de la localnici pentru prețuri de închiriere între 350 € – 500 € a fost de 71, unde la străini, a fost de 118. Gama de prețuri de 350-375 EUR a fost a doua cea mai populară alegere pentru străini și 210-250 EUR pentru localnici.

Salarii VS Chirie

Salariul mediu actual, după impozitare în Cluj-Napoca, conform Numbeo, este de 778,48 € (3.851,12 lei), adică pentru apartamentul de scenariu, localnicii consideră că alocarea între 32% – 35,5 € este accesibilă.

Comparând acest lucru cu străinii, dacă ar primi același salariu cu cel al comunității locale, aceștia ar cheltui între 35% – 38,6%, lăsându-i efectiv cu aproximativ 478 EUR pentru facturi și alte cheltuieli lunare.

În general, prețurile de închiriere și veniturile au crescut în ultimii 11 ani într-un ritm constant, dar, în același timp, moneda românească a fost slăbită față de euro, ceea ce adaugă o presiune suplimentară pentru fiecare gospodărie sau chiriaș.

Potrivit sondajului, străinii sunt încă mai confortabili să plătească mai mult decât localnicii și acest lucru se datorează probabil faptului că străinii au mai puține cunoștințe despre piața de închiriere din România, așteptări și, de asemenea, care este venitul mediu pentru Cluj-Napoca.


Comentarii Facebook