Stocurile de cărbune, ținute la secret. Guvernul nu dezvăluie cantitățile de cărbune stocate pentru această iarnă


Situația stocurilor de cărbune a căpătat o importanță specială în această iarnă pentru că, în mare parte din Europa, cărbunele a revenit în forță ca o soluție de moment pentru acoperirea deficitului de producție de energie electrică cauzat de multipli factori, dintre care se remarcă războiul din Ucraina, scrie Economedia.ro.

Cu toate acestea, în România, informația privind stocurile de cărbune este ținută la secret. Știm, cel puțin din declarațiile oficialilor, gradul de umplere a depozitelor de gaze și gradul de umplere a lacurilor, în perspectiva iernii, dar stocurile de cărbune sunt ceva necunoscut. Nu constituie informație publică această informație, notează sursa citată. 

Într-adevăr, stocurile de cărbune pentru iarnă sunt cuprinse în Anexa 2 din proiectul de OUG „Hotărâre pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023”. Numai că această anexă nu este publică, adică nu știm ce cantități de cărbune sunt în depozite.

România încă mai are o capacitate semnificativă de producție pe cărbune, cu prioritate lignit, nu știm însă cum stă cu stocurile de materie primă. Uzual, Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 800.000 de tone de lignit în depozite, la care se adaugă producția curentă, pentru a asigura producția grupurilor din Oltenia, în orice scenariu de vreme.

Sunt o mulțime de secrete în domeniul energetic, ținute de Guvern în această perioadă. Publicul nu cunoaște multiple elemente ce țin chiar de siguranța energetică a României. Un exemplu pe care publicația noastră l-a relatat recent este și lipsa avizului Justiției pe legea privind plafonarea facturilor.

Comentarii Facebook