Duminica 28 Aprilie

Schimbarea furnizorului de energie. Ce se întâmplă dacă vrei să-ți schimbi furnizorul într-o perioadă de haos pe piaţa energiei?


În situații de scumpiri ale kilowattului şi întârzieri ale facturilor în multe cazuri, unii români se gândesc să-şi schimbe furnizorul de energie electrică. Întrebat ce se întâmplă în cazul în care cineva își schimbă furnizorul în această perioadă, oficialul ANRE spune că istoricul de consum se înregistrează la distribuitor, iar din acest punct de vedere, nu se schimbă nimic. 

Consumatorul are același distribuitor, care trebuie să spună care este consumul lui mediu și, în cazul în care are bani de primit înapoi, va primi înapoi proporțional de la fiecare dintre cei doi furnizori. Diferența va fi că, dacă varianta Senatului se va aplica, de exemplu, de la 1 noiembrie, din acel moment, nu mai e cazul să restitui nimic, pentru că va fi în funcție de consumul lunar și dacă consumul lunar coboară deja, nu va plăti un preț net plafonat", a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, potrivit Digi24.ro.

Dar tariful se va stabili în funcție de consumul lunii respective. Dacă varianta Senatului se aplică de la 1 noiembrie, și în noiembrie un consumator va consuma 290 de kWh, în condițiile în care anul trecut a avut un consum de peste 300 kWh, acel consumator, pentru primii 255 de kWh va plăti plafonul de 0,8 lei pe kWh și pentru diferența până la 290 va plăti în contextul pieței", a încheiat vicepreședintele ANRE.

Schimbarea furnizorului de energie

Odată cu deschiderea către concurență a piețelor de energie, a fost implementat cadrul legal care să permită tuturor consumatorilor de energie electrică, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), să uzeze de dreptul de eligibilitate, adică să își aleagă furnizorul dorit și să încheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum.

Astfel, în cazul în care optează pentru furnizarea negociată a energiei electrice, consumatorul casnic de energie electrică poate încheia contracte pentru furnizare negociată cu orice furnizor deținător de licență de furnizare a energiei electrice care activează în piața cu amănuntul, negociind cu acesta atât prețul, cât și clauzele contractului de furnizare, se arată în datele prezentate pe site-ul ANRE. Lista furnizorilor de energie electrică care activează pe piața cu amănuntul poate fi consultată pe site-ul menționat. 

Comentarii Facebook