Salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei. Cât câștigă statul din munca fiecărui român plătit cu salariul minim


​​Salariul minim ar putea crește la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. Creșterea salariului minim pe economie ar aduce câștiguri semnificative și pentru bugetul de stat.

În acest moment, salariul minim brut este 2.550 de lei. De asemenea, angajatorii pot opera o majorare cu 200 de lei care nu vor fi taxați. Coaliția de guvernare nu s-a pus de acord în privința creșterii salariului minim, deși Guvernul a pus deja în transparență decizională un proiect care prevede o majorare de  până la 3.000 de lei, notează Antena 3 CNN.

Inițiativa este contestată și de sindicate și de patronate. În acest moment, salariul minim net este de 1.524 de lei, iar câștigul statului din taxe și impozite este de 1.083 de lei. Majorarea salariului la 3000 de lei brut ar aduce angajatului un câștig net de aproximativ 317 de lei.  

1,5 milioane de români, plătiți cu salariul minim pe economie

Aproximativ 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie care, de la 1 ianuarie, ar putea ajunge la 1863 de lei.  

În aceste condiții și câștigul statului ar crește cu 117 lei pe lună pentru fiecare angajat plătit cu salariul minim. 

Bugetul pe anul viitor ar fi trebuit prezentat în octombrie, dar a fost amânat de câteva ori. Majorarea salariului minim ar ajuta așadar statul să strângă bani la buget. Condiția este ca acesta să crească de anul viitor, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook