Salariile pentru „munca divină”. Câți bani câștigă un preot în România


La fel ca în alte domenii, și salariul preoților diferă în funcție de gradul de încadrare și de studiile efectuate. Salariile preoților debutanți cu studii superioare pornesc de la 3.700 de lei. Acestea pot ajunge la peste 20.000 de lei pentru cei care ocupă funcții de conducere în Biserica Ortodoxă Română, în 2022.

Preoții cu studii superioare de gradul I încasează un salariu de 4.000 de lei. Preoții cu studii superioare de gradul II au un salariu de 3.850 de lei. În timp ce, preoții debutanți cu studii medii au un salariu de 3.550 de lei, asemeni preoților cu studii superioare și grad definitiv.

Salariile preoților cu funcții de conducere în cadrul BOR

Preoții încadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică sunt asemănați cu funcțiile de secretari și chestori ai Senatului și ai Camerei Deputaților. Ei au o indemnizație lunară de aproximativ 21.840 de lei. Arhiepiscopii și șefii de cult câștigă asemeni miniștrilor. Salariul este de 21.840 de lei.

Episcopii și episcopii vicari sunt asimilați funcțiilor de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților și câștigă 19.552 lei. Cu un salariu puțin mai mic de 18.720 de lei sunt episcopii vicari, episcopii-coajutor, episcopii auxiliari și arhierii vicari. Ei încasează același salariu precum senatorii sau deputații. Patriarhul Daniel, capul Bisericii ortodoxe Române are un salariu luna de 23.930 de lei, scrie infofinanciar.ro.

Comentarii Facebook