Românii vor plăti o nouă taxă! Facturile la gaze și carburanții se vor scumpi semnificativ


Începând cu anul 2027 românii vor achita o nouă taxă. Este vorba despre ,,taxa de carbon”, care va fi introdusă de furnizorii de gaze din România, odată cu începerea producției de gaze din zăcământul offshore Neptun Deep, care va transforma România în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. 

Comparând cu prețul plafonat al gazului plătit acum, costurile vor crește cu cel puțin 20%, după intrarea în vigoare a directivei Comisiei Europene. Acest preț poate fi și mai mare dacă taxa va intra în baza de calcul a TVA.

Concret, din 2027 toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon, care, la nivelurile actuale de preț, este estimată la 6 bani/kWh,  potrivit unei analize Carbon&Energy Management.

În cazul în care am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat, deci la un consum de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19%, potrivit Antena3.ro.

Mai mult, din cauza taxei, începând cu anul 2027, și pretul benzinei și motorinei va avea o crestere de aproximativ 0,8 RON/l de benzină sau motorină, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2. 


Comentarii Facebook