Românii nu mai reușesc să-și plătească creditele. Zeci de mii au făcut până acum cerere de amânare a ratelor


Din ce în ce mai mulți români sunt în situația de a nu-și mai putea plăti ratele. Peste 30.000 de români au cerut băncilor amânarea ratelor, doar într-o singură lună. Indicele robor a crescut cu 6,63% într-un singur an.

Într-o singură lună 31.861 de oameni au cerut băncilor amânarea ratelor, cu o dobândă cumulată de peste 128 de miliarde de lei. Guvernatorul Băncii Naționale a României aruncă vina pe bănci și spune că au sărit calul în privința ROBOR. Potrivit analiștilor și guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, indicele ROBOR nu ar fi trebuit să depășească dobânda-cheie cu mai mult de jumătate de punct procentual, lucru care ar fi însemnat ca indicele ROBOR să se situeze undeva la 6 % în prezent, și nu 8.14% cât este, crescând cu aproape 6.63% într-un singur an, scrie Antena 3.

Dacă ar fi să luăm un exemplu, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei luat pe o perioadă de 30 de ani, rata din prezent calculată cu ROBOR de 8.14% este de 2502 lei dacă indicele ROBOR ar fi fost 6% așa cum susțin analiștii, rata ar fi scăzut cu 400 de lei, ajungând la 2102 lei.

Comentarii Facebook