Românii care stau la bloc, obligați să-și pună contoare individuale


Românii care stau la bloc și au încălzire centralizată vor fi obligați să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer. 

Facturarea se va face în funcție de datele transmise de aceste aparate. Costurile de instalare pornesc de la 250 de lei, în cazul repartitoarelor, și de la o mie de lei, în cazul contorului montat la intrarea în locuință.

Repartitoarele au doi senzori: unul măsoară temperatura caloriferului și altul, pe cea a mediului. Aparatul înregistrează consumul doar dacă radiatorul este mai cald decât aerul din cameră, așadar, nu contează dacă în încăpere este și o altă sursă de încălzire, de pildă, o aerotermă.

Cei care au astfel de repartitoare au spus că mai mult de 200 de lei nu au plătit în lunile de iarnă.

Un repartitor costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer. Citirea lunară a acestora va costa și ea, între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției.

Geacomo Bucurică, inginer: ”Are șase trepte în care puteți regla temperatura din casă. În momentul în care se face acea temperatură în cameră, el întrerupe furnizarea agentului termic, iar repartitorul nu mai înregistrează, ăsta este principiul de funcționare”.

De exemplu, noi am stat în sufragerie. La bucătărie, n-am mai dat drumul. A fost un avantaj că dădeam, față de șase milioane, am dat două”.

O altă variantă este montarea unui contor de energie termică, la intrarea în apartament. Costă cel puțin 1.000 de lei.

Cei care nu le vor monta repartitoarelor sau contoarelor până în 31 decembrie, anul acesta, riscă o amendă de 1.000 de lei.

Aparatele care măsoară consumul individual trebuie montate atât în blocurile racordate la încălzirea centralizată a orașului, cât și în cele cu centrală proprie. Din 2027, vor fi obligatorii dispozitivele care permit citirea de la distanță.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii Facebook