Sambata 28 Ianuarie

Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri contribuţia la CNAS. Cât costă asigurarea de sănătate în 2023


Cetățenii care nu au venituri fiscalizate au totuşi posibilitatea să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, urmând să achite contribuţia din propriul buzunar. Vorbim despre românii care nu au un contract de muncă, dar totuşi obţin venituri din alte activităţi şi, nu în ultimul rând, trebuie precizat că nici nu se încadrează în categoria celor scutiţi de la plata CASS.

Conform specialiştilor, cei care nu au venituri fiscalizate, dar totuşi vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au de completat o declaraţie unică, reglementată printr-un ordin al preşedintelui ANAF, şi au de achitat 1.800 de lei. În contul banilor respectivi, cei care plătesc sunt, practic, asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru o perioadă de 12 luni. 

Conform economica.net, s-a ajuns la suma de 1.800 de lei astfel - "suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 3.000 de lei, conform HG 1.447 din 2022".

Cât costă o asigurare de sănătate privată în 2023 şi care sunt avantajele

Cei care nu au venituri fiscalizate şi, totuşi, nu vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin plată din propriul buzunar, au la dispoziţie posibilitatea de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate privată. 

Condiţiile în care se încheie o poliţă de asigurare de sănătate privată diferă de la o firmă la alta. Există firme de specialitate care oferă asigurări de sănătate privată şi la un cost de 5 lei pe zi, însă în aceste cazuri există pericolul ca serviciile primite să fie limitate. Evident, cu cât pachetul este mai costisitor, serviciile sunt mai ample şi de calitate.

Specialiştii sunt de părere, totuşi, că „o asigurare privată de sănătate te ajută să economisești bani și să gestionezi mai ușor problemele medicale însoțite de costuri ridicate", scrie Observator. 

Comentarii Facebook