România poate construi 274 km de autostradă din supraacciza de 7 cenți

 

Românii au plătit într-un an supraacciza de 7 eurocenți pe carburanți pentru a putea fi construiți 274 km de autostradă.

 

În realitate, Guvernul nu a construit niciun kilometru de autostradă din banii plătiți în plus de români pentru benzina care s-a scumpit cu 7-10% în urma noilor taxe.

 

Suma pe care statul a colectat-o în intervalul 1 aprilie 2014 - 1 aprilie 2015 din "supracciza lui Ponta" a fost de 2,8 miliarde de lei (circa 630 de milioane de euro), potrivit unui răspuns al Ministerului de Finanțe pentru Ziarul Financiar.

 

Cu acești bani s-ar putea face 474 kilometri de autostradă la câmpie și circa 111 km la munte, unde costurile sunt mai mari. 

 

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta spunea că banii din acci­za de 7 cenţi pe litru vor fi vărsaţi în Fon­dul spe­cial pentru marile proiecte de in­fra­struc­tură rutieră. Tot la finalul anu­lui 2013, fostul ministrul al trans­por­tu­rilor, Dan Şova, spunea că „taxa de 7 euro­cenţi merge în bugetul De­par­ta­­men­tului de proiecte de infra­structură pe auto­străzi şi drumuri naţionale. Aceas­tă taxă s-a pus pentru a se finanţa auto­străzi şi dru­muri naţionale“, dădea asigurări Şova, potrivit sursei citate.

Comentarii Facebook