România, pe locul 17 în lume la emigrare. Raportul dintre românii care pleacă în străinătate și străinii care aleg să vină în România este de 6 la 1


România se confruntă deja de ani buni cu fenomenul emigrării masive. O nouă analiză arată că țara noastră ocupă locul 17 la nivel global în topul emigrării, cu peste 5.7 milioane de români care au ales să lucreze și să se stabilească în străinătate. Raportul dintre numărul emigranților români și cel al imigranților străini care s-au stabilit în România este de 6 la 1, spun datele Organizației Mondiale pentru Migrație.

Mai exact, pentru fiecare imigrant care vine în România, 6 români pleacă în altă țară.

Atunci când vine vorba de partea financiară, românii continuă să trimită bani acasă. De exemplu, anul 2021 a fost un an record atunci când vine vorba de banii trimiși în România de către cetățenii români care locuiesc peste hotare. 

În anul menționat, românii plecați în străinătate au trimis acasă peste 9 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Mondiale. 

Astfel, diaspora continuă să fie unul dintre cei mai mari investitori externi ai României, totalul transferurilor din diaspora fiind echivalat cu 3,2% din PIB-ul României, informează panorama.ro.

Peste 60% din remitențe provin din Spania, Italia și Germania, țări în care sunt cele mai mari comunități de români.

Când vine vorba despre imigrare, România a importat în ultimii ani din ce în ce mai multă forță de muncă, în special din Asia. 

Cei mai mulți din cei care decid să se stabilească în țara noastră provin din Nepal, Vietnam, Turcia, Sri Lanka, India sau Bangladesh. Mai vin la noi persoane din Moldova, Pakistan și Filipine.

Majoritatea acestora activează în domenii precum construcții, HoReCa, transporturi sau retail, informează datele unei analize CES, potrivit Hotnews.ro.

Comentarii Facebook