Duminica 28 Aprilie

Analist economic: Salariile funcţionarilor publici s-au dublat faţă de acum şapte ani. Polonia, la dublu populație, are mai puțini bugetari


Sectorul privat este tot mai ”obez”, pe an ce trece, ajungând ca în 7 ani angajările să se dubleze. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2023, de 1.292.559, cu 13.564 mai multe comparativ cu ianuarie 2023.

Analistul economic Adrian Negrescu: ”Angajările continuă în domeniul public, fără niciun fel de grijă legată de finanțarea sistemului de stat, de deficitul bugetar care se adâncește de la un an la altul și de ideea de a eficientiza practicarea aparatului public”, a declarat economistul. ”Angajăm din ce în ce mai mulți oameni la stat. Ne transformăm într-o țară de bugetari cu cheltuielile de rigoare. Gândiți-vă că am ajuns să plătim aproape 120 și ceva de miliarde de lei pe salariile bugetarilor, dublu față de acum șapte ani, și să avem un număr de bugetari, probabil, cel mai mare din Uniunea Europeană raportat la populație”, a mai spus acesta.

Adrian Negrescu a continuat dând exemplul Poloniei: „Polonia, o țară cu o populație dublă față de cea a României, are 800.000 de bugetarii, în timp ce noi avem 1.292.559!”.

Economistul a mai remarcat că ritmul de creștere a numărului de angajați la stat și numărul tot mai mare de bugetari „demonstrează că lipsa unor reforme în sectorul bugetar ne costă și ne costă din ce în ce mai mult, iar efectele sunt vizibile în creșterile de taxe și impozite cu care statul ne împovărează”.

Despre faptul că aproape un sfert din salariații din România lucrează la stat, Adrian Negrescu a spus: ”Din păcate, ne îndreptăm spre o țară de bugetari în care statul se află în prim plan, deși economia ar trebui să fie prioritară. Un stat obez, birocratic, care încearcă să ne taxeze din ce în ce mai mult, cu refuzul de a se moderniza sau a adopta soluții de ultimă generație în materie de plată a impozitelor. Este o țară în care birocrația persistă și fiecare bugetar își conservă postul inventând mecanisme birocratice”.

Comentarii Facebook