ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani. Ratele românilor cresc iar


ROBOR la trei luni a crescut şi joi, 24 martie, atingând un nou record, cea mai mare valoare din 9 iulie 2013 şi până acum.  Astfel, ROBOR la trei luni a ajuns joi la 4,56%, faţă de 4,55%, valoarea atinsă miercuri, 23 martie, arată datele BNR.

ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, stagnează la un nivel egal cu cel mai mare nivel din 5 august 2013 încoace, valoarea anunţată ieri de BNR.

ROBOR la şase luni a rămas la 4,65%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă, când a atins cea mai mare valoare din 5 august 2013 şi până acum. Tot joi, ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a ajuns la 4,72, aceeași valoare atinsă în ședința precedentă.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională, potrivit Antena3.


Comentarii Facebook