Riscă România o lipsă de carburanţi de pe 5 decembrie? Ce declară ministrul Energiei


Moment decisiv pe piața petrolului săptămâna viitoare. Embargoul impus de Uniunea Europeană asupra țițeiului rusesc adus pe mare intră în vigoare pe 5 decembrie. Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, dă asigurări că măsura nu va duce la un deficit de carburanți pe  piața din România. Între timp, în țară, carburanții s-au ieftinit din nou, marți,  29 noiembrie. Motorina coboară iar spre pragul de opt lei pe litru.

Moment decisiv pe piața mondială a petrolului săptămâna viitoare, când Europa va începe să blocheze țițeiul rusesc adus pe mare, unul dintre cele mai puternice răspunsuri de până acum la războiul declanşat de Rusia în Ucraina.  Potrivit Financial Times, vechea ordine de pe piaţa petrolului riscă să se dezintegreze. Cu toate astea, nimeni nu poate spune cât de mult vor afecta piaţa aceste măsuri. Preţul petrolului a scăzut în ultimele zile. Țițeiul Brent, de referință pe plan internațional, a scăzut de la 120 de dolari pe baril în luna iunie la 85 de dolari luni, din cauza semnelor de recesiune. Politica Zero-Covid a Chinei a redus cererea și a oferit un fel de supapă presiunilor mai largi de pe piață.

Una dintre cele trei rafinării din România, Petrotel, deţinută de Lukoil, importa ţiţei din Rusia adus prin Marea Neagră până în Portul Constanţa. „România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene”, a transmis Drăgan la conferinţa „Energia este puterea noastră. Să fim responsabili!”, organizată de InvesTenergy, relatează Agerpres.

Ministerul Energiei susține că nu există risc major de penurie de carburanți în România

Întrebat dacă Ministerul Energiei a discutat cu Lukoil şi dacă au fost găsite soluţii pentru ca rafinăria să nu se închidă, ceea ce ar duce la o lipsă de carburanţi pe piaţa din România, oficialul a răspuns: „Întotdeauna există mesaje care sunt provocatoare, caută lucruri care să atragă atenţia, acelaşi lucru se discuta şi la începutul acestui an. După cum am observat, nu am avut o întrerupere a furnizării de combustibili în România şi cred că nici în perioada următoare nu există un asemenea risc major”.


Comentarii Facebook