Ratele la credite au explodat! Românii au ajuns să plătească dublu datoriile către bănci și le cer parlamentarilor să găsească soluții


Ratele românilor s-au dublat în ultimul an. Oamenii împovărați le cer acum parlamentarilor să găsească o soluţie.

Românii cer îngheţarea acestor rate şi reducerea poverii dobânzilor. Aşa că ar putea constitui în scurtă vreme un grup de lucru la nivel parlamentar pentru că nici măcar trecerea la IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor) nu mai este acum o soluţie.

Unele voci din PSD susțin că premierul Nicolae Ciucă ar trebui să ia exemplul omologului său spaniol Pedro Sanchez şi să protejeze oamenii nu băncile, iar cel mai bine ar fi să ajungă la o compensaţie, fie de la stat, fie de la bănci.

Acum cel puţin 1-2% din indicele de referinţă poate fi susţinut de o a treia parte. Procedeele folosite de bănci precum refinanţarea şi amânarea ratelor nu sunt cu adevărat avantajoase pentru cel care a luat creditul pentru că sfârşim, de fapt, prin a plăti la fel de mult. Rata unui român care a făcut un credit ipotecat, în valoare de 200.000 de lei, a crescut cu 58% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021. IRCC a crescut cu aproximativ 40%, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook