Proprietarii care își închiriază locuințele, obligați să înscrie contractul de chirie la ANAF


Proprietarii de locuinţe vor fi obligați să înscrie contractul de închiriere la Administrația Fiscală. Măsura va fi pusă în aplicare de anul viitor, în condiţiile în care foarte mulți proprietari nu își declară veniturile la ANAF ca să nu mai plătească impozite.

De anul viitor proprietarii vor fi obligați să înscrie contractul la Administrația Fiscală, măsură care a fost eliminată în 2018. În plus, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67%. 

În primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Şi un studiu realizat de o agenție imobiliară arată că 34% dintre persoanele care stau în chirie nu au contract ȋnregistrat la Administrația Financiară, ȋn timp ce 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu documentul.

În prezent, înscrierea contractului de închiriere la ANAF este opțională, însă proprietarii sunt obligați să-şi declare veniturile din chirii în termen de 30 de zile de la semnarea acordului între părți. Totuși, experții recomandă depunerea contractului la Administrația Finaciară. În cazul în care între proprietar și chiraș apar neînțelegeri sau cel din urmă nu plătește, prejudiciul poate fi recuperat mult mai repede.

Comentarii Facebook