Producţia industrială a României a scăzut cu 5,1% în primele 9 luni din 2023, arată datele INS


Industria României, lovită de prețurile mari la energie și problemele cu materiile prime! Producția a scăzut cu 5,1% în primele 9 luni din 2023, conform datelor publicate de INS marți.

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, producţia industrială (ca serie brută) s-a diminuat cu 5,1%, faţă de primele nouă luni din 2022, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3,7%. De asemenea, ca serie ajustată, producţia industrială, a fost cu 5% mai mică, din cauza scăderilor consemnate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4,3%). În schimb, industria extractivă s-a majorat cu 3,8%.

Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie anul curent, faţă de luna corespunzătoare din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, pe fondul diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a fost singurul sector care a crescut, respectiv cu 5,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a redus cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-2,6%). În acelaşi timp, industria extractivă a crescut cu 6%.

Raportat la luna august 2023, în septembrie a anului în curs producţia industrială a crescut, ca serie brută, cu 13,4%, datorită rezultatelor din industria prelucrătoare (+17,3%) şi industria extractivă (+1,2%). La polul opus se află producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu scăderi de 6,5%.

În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,7%, de la lună la lună, marjă în care industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, dar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%.

Comentarii Facebook