Prețul benzinei va scădea cu aproape 10%. Când se va produce schimbarea


Benzinăriile vor scădea prețul carburanșilor cu aproximativ 9% până la jumătatea anului 2016. Totuși, conform unei prognoze realizate de Banca Naţională a României, aceatsă reducere se va tempera în a doua parte a anului.

Preţul carburanţilor ar trebui să scadă cu regularitate la benzinăriile din România în prima jumătate a anului viitor. Cel puţin aşa reiese din raportul asupra inflaţiei realizat de Banca Naţională a României (BNR), care a luat în calcul mai mulţi factori pentru a ajunge la această concluzie, scrie automarket.ro.

Astfel, analiza BNR arată că, în decembrie 2015, preţul carburanţilor va fi cu 2.2% mai mic decât în decembrie 2014, iar scăderea va accentua în prima jumătate a anului viitor, în luna iunie 2016, preţul carburanţilor vfiind cu 8.6% mai mic față de aceeași perioadă a anului 2015.

Oficialii BNR au explicat scăderea de preț prin reducerea TVA-ului de la 24% la 20%, dar şi prin traiectoria descendentă a cotaţiilor preturilor la petrol. Totuşi, până la finalul anului viitor, scăderea se va tempera la numai 2.3%.

De asemenea,, autorităţile estimează că în septembrie 2017 preturile vor fi cu 3.1% mai mici decât în septembrie 2016, ca urmare a eliminării supra-accizei de 7 eurocenţi de la 1 ianuarie.

Comentarii Facebook