Plățile cu bani cash sunt restricţionate în toate magazinele cash and carry. S-a schimbat limita


Românii care cumpără de la magazinele cash and carry vor fi restricţionați la achiziții de de 2.000 de lei cu plata cash.

Măsura a fost luată pentru a combate evaziunea fiscală. Până acum, românii puteau cheltui până la 10.000 lei în numerar.

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului oficial.

Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, mai scrie în proiectul de lege publicat de Guvern.

Magazinele de tipul cash and carry sunt cele în care se intră pe baza de legitimaţie de acces ”activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale autorizate conform legii şi persoane fizice înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile, păstrând regimul diferenţiat de preţ tip en gros / en detail”.

Comentarii Facebook