Pensiile militarilor și diplomaților vor fi reîntregite


Camera Deputaților a adoptat, mați, un proiect de lege ce vizează pensiile militare de stat. ACesta prevede ca baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate.

Proiectul de lege a fost adoptat de parlamentari cu 289 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și 13 abțineri.

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, în plenul Camerei Deputaților, că Legea pe care Guvernul o propune reprezintă o recunoaștere a meritelor, a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii.

"Prin această lege, România mai face un pas pe drumul pe care a pornit ca membru NATO și ca stat care își asumă rolul în regiune. Prin această lege le facem dreptate militarilor, dar facem cum mai mult decât atât - construim o societate solidară, un stat puternic și o Românie capabilă să stea cu fruntea sus în fața încercărilor istoriei oricare ar fi acestea și oricând ar putea apărea", a afirmat Oprea, potrivit Agerpres.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, spune, la rândul său, că proiectul de lege pe care Guvernul îl prezintă în Parlament este un act normativ care asigură cadrul juridic necesar, asigură echilibrul necesar, astfel încât drepturile de pensie a militarilor să fie cuantificate exact și fără suspiciuni, precizând că s-a eliminat acea prevedere discriminatorie care prevedea că nu se pot cumula pensiile militare cu alte venituri.

"Proiectul de lege vine să îndrepte discriminările care s-au creat pe legislația în vigoare între militari, între gradele militare, între structurile care compun sistemul național de securitate. Rugămintea mea este să dăm un vot pentru acest proiect de lege care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 și, până atunci, vom pregăti din punct de vedere tehnic punerea în aplicare a acestui proiect de lege. Prin adoptarea proiectului de lege asigurăm stabilitatea sistemului de securitate național în sensul că există un orizont al carierei militare începând de la învățământul militar sau recrutarea de militari profesioniști în sistem până la pensionare. (...) Din legea pensiilor s-a eliminat acea prevedere discriminatorie care prevedea că nu se pot cumula pensiile militare cu alte venituri, de asemenea au fost îndreptate neajunsurile create a circa 18% dintre pensionarii militari prin vechea lege", a spus Dușa.

Comentarii Facebook