Pensii 2021. Este oficial: vârsta de pensionare pentru femei se schimbă


  • Vârsta de pensionare pentru femei va putea ajunge până la 65 de ani
  • Conducătorul instituției decide până la ce vârsta va munci femeia, în funcție de posibilitatea realizării cerințelor de muncă
  • „Efortul suplimentar este de 8 miliarde de lei”, a declarat Cîțu


Pensii 2021. Anunț important pentru beneficiarii de pensie, în special pentru doamne. Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei.

Pensii 2021: se schimbă vârsta de pensionare pentru femei

Noi schimbări în privința pensionării la femeie. Femeile care au un statut de funcționar public trebuie să muncească peste limita de vârstă impusă lor. Pensionarea acestora s-ar putea amâna astfel până la 65 de ani, în funcție de caz, conform decizie de marți a Curții Constituționale.

Amânarea pensionării angajatelor din această categorie era condiționată de mai mulți factori până în momentul de față, printre care și acordul șefului instituției care era acordat pe o durată de un an, cu disponibilitate de înnoire.

Curtea Constituțională s-a pronunțat ieri, 23 februarie, în privința prevederilor articolului 517 din Codul Administrativ cu precizarea că „sunt constituționale în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard” exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Prin urmare, CCR a stabilit modul în care trebuie interpretat articolul care prevede că raportul de serviciu al funcționarului public încetează de drept „la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, după cum se arată în primul alineat al art.517.

Pensii 2021. Condiții pentru amânarea pensiei pentru femei - Alineatul 2

În mod excepțional, pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice, funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu. În măsura în care funcționarul public solicită și conducătorul autorității sau instituției publice consideră că acesta își poate îndeplini atribuțiile aferent funcției publice pe care o deține cu durată redusă a timpului de muncă ori că fișa postului poate fi modificată în sensul reducerii cu până la 50% a atribuțiilor și redistribuirii sarcinilor, fără ca aceasta să afecteze buna funcționare a structurii în care își desfășoară activitatea”, scrie în Documentul oficial.

Pensii 2021. Prevederi

-În anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

-Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Efortul suplimentar este deja de 8 miliarde de lei, deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.


Comentarii Facebook