Patru clujeni arestați preventiv pentru evaziune fiscală de peste 1,3 milioane de euro



Judecătorii de la Tribunalul Cluj au dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a patru persoane, cercetate pentru evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri.

Marius Stănescu, Remus Constantin Condurache, Gabriel Daniel Stupar și Florin Ciprian Costea sunt pentru evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri, aceștia cauzând un prejudiciu de peste 1,3 milioane de euro.

"În perioada 2012-2013, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăţi comerciale, au participat la crearea unui circuit documentar prin care puneau în circulaţie TVA deductibil, făcând posibilă sustragerea de la plata impozitului a societăţilor comerciale favorizate, ce efectuau în fapt achiziţii de mărfuri intracomunitare”, se arată se arată într-un comunicat al Tribunalului Cluj.

Aceștia au fost întocmite în fals mai multe documente justificative, pentru a-și putea îndeplini scopul, care erau înregistrate ulterior în contabilitatea societăţilor beneficiare. Din sumele de bani rezultate din evaziune fiscală o parte era reintrodusă în circuitul comercial, iar cea mai mare parte era transferată în mod repetat prin mai multe conturi bancare, aparţinând inculpaţilor, în final fiind retrase de aceştia direct de la bancă sau prin ATM, folosindu-se ca justificare explicaţii şi documente false.

De asemenea, o a cincea persoană implicată în caz a fost reținută de procurori, fiind cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Comentarii Facebook