O mare companie din Cluj, parte a unui „gigant” germano-suedez, a învins statul, după 9 ani de lupte! „Bătălia” s-a dat pentru fabrica de la Cluj


Luptă de 9 ani cu statul! O firmă din Cluj a câștigat procesul și își recuperează finanțarea pentru fabrica din Dej, județul Cluj

Trelleborg Automotive Dej, redenumită între timp Vibracoustic România, subsidiara românească a unui grup germano-suedez specializat în soluții tehnologice auto antivibrație, a obținut în instanță anularea definitivă a unei decizii a Ministerului Finanțelor, după un proces care a durat aproximativ nouă ani. Compania, specializată în producția de piese auto antivibrație, a reușit astfel să recupereze un ajutor de stat acordat inițial în 2013 pentru extinderea fabricii sale din Dej, județul Cluj.

Firmei Trelleborg Automotive Dej, redenumită ulterior Vibracoustic România și atunci parte a grupului Trelleborg, i s-a aprobat la finalul lui 2013 acordarea unui ajutor de stat în sumă de circa 5,4 milioane de euro, pentru finanțarea unei investiții în valoare totală de peste 15,7 milioane de euro în extinderea fabricii sale de piese antivibrație pentru autovehicule de la Dej, județul Cluj, deschisă în 2006 în urma unei investiții greenfield. La un an după semnarea acordului de finanțare, din necesitatea de a implementa tehnologii noi, la cererea unor clienți precum Volkswagen și BMW, firma a solicitat Ministerului Finanțelor modificarea planului de investiție. În acest sens, compania a purtat discuții și a transmis documente către minister, iar o întâlnire oficială a avut loc pe 13 ianuarie 2015.

În mod surprinzător, pe 22 decembrie 2015, Ministerul Finanțelor a transmis o scrisoare de revocare a ajutorului de stat, invocând faptul că modificările planului de investiții nu au fost notificate în termen de 10 zile lucrătoare și că anumite documente justificative nu au fost transmise integral. În urma acestei decizii, Vibracoustic România a dat în judecată ministerul în 2016, solicitând anularea revocării.

După un parcurs judiciar complex, firma a câștigat inițial în instanță, însă Ministerul Finanțelor a obținut rejudecarea cazului la Înalta Curte de Casație și Justiție în 2019. În 2022, Curtea de Apel București a decis din nou în favoarea companiei, argumentând că scrisoarea de revocare nu conținea suficiente justificări concrete. Recent, această hotărâre a fost confirmată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Pe cale de consecință, în contextul modului constructiv de colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pe fondul Acordului de finanțare, reclamanta a inițiat demersuri pentru a discuta cu MFP despre posibilitatea modificării planului de investiție, în considerarea faptului că, potrivit HG nr. 1680/2008, doar în urma unui acord al autorității ar putea demara efectiv implementarea modificărilor. Astfel, prin adresa nr. 197/12.12.2014, Trelleborg a comunicat MFP necesitatea realizării unor modificări de ordin tehnic și de derulare a planului de investiții care nu afectează condițiile de finanțare, sens in care a și solicitat o întâlnire la sediul autorității publice centrale pentru a prezenta modificările avute în vedere, întâlnire care a și avut loc în data de 13.01.2015, așa cum rezultă din corespondenta părților (...)″, se arată în documentele din dosar, potrivit Profit.ro.

Conform datelor publice, sub noul său nume, Vibracoustic România a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de peste 462 de milioane de lei și un număr mediu de 531 de angajați, înregistrând însă pierderi de 9,9 milioane de lei. Compania-mamă, Vibracoustic SE, deținută de grupul german Freudenberg, a raportat vânzări de 2,7 miliarde de euro în 2023.

image.png

image.png

Comentarii Facebook