Noutate pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract/Ministerul Muncii a făcut anunțul


Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus, pe o platformă de tip marketplace. Pot fi alese din 25 de activităţi casnice precum curăţenia locuinţelor, întreţinerea spaţiilor verzi, călcatul rufelor sau plimbatul câinilor. Românii vor putea câştiga mai mulţi bani fără prea multe complicaţii birocratice.

Pot fi alese din 25 de activităţi casnice precum curăţenia locuinţelor, întreţinerea spaţiilor verzi, călcatul rufelor sau plimbatul câinilor.

„Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, a transmis Ministerul Muncii.

Beneficiarii pot posta în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii pot pune serviciile pe care le pot oferi.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate, astfel că lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.

„Muncitorii care iau contracte pe această platformă beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate, dacă iau puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, scrie Ministerul Muncii.

De altfel, una dintre condiţiile folosirii acestei platforme este că volumul de muncă zilnic nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru cei cu vârste cuprinse între 16-18 ani, conform Ziarul Financiar.

Printre activităţile casnice care pot fi contractate în platformă sunt:

- aranjarea şi servirea mesei;

- curăţarea/întreţinerea piscinei;

- curăţenia/igienizarea locuinţei;

- călcatul rufelor;

- debarasarea şi spălarea vaselor;

- hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,

- plimbarea animalelor de companie;

- prepararea hranei;

- plantarea pomilor/arbuştilor;

- plantarea răsadurilor;

- realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;

- recoltarea fructelor şi legumelor;

- spălarea covoarelor;

- spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;

- spălarea rufelor;

- spălarea şi curăţarea autovehiculelor;

- strângerea resturilor vegetale din natură.

Comentarii Facebook