Ministrul Energiei anunță că România este pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Posibile efecte asupra facturilor românilor


Virgil Popescu, ministrul Energiei, a afirmat că România îşi permite să renunţe la importul de petrol rusesc, iar ţara noastră ca stat membru al UE susţine propunerea Comisiei Europene inclusă în al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Se discută de foarte mult timp acest lucru. Noi am discutat de mult timp cu companiile din România care dețin rafinării. Nu e vorba despre un embargou, este vorba despre un phase out (n.r. - eliminare treptată) al țițeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta și de asemenea cu două luni mai mult e vorba de produsele petroliere: benzină și motorină. România este solidară, este un stat membru, susține decizia Comisiei Europene, nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia prin surprindere acest lucru”, a declarat Virgil Popescu.

Chestionat dacă nu există posibilitatea creşterii preţului la gaz, în acest context, ministrul a oferit asigurări că nu va exista o scumpire şi a amintit că Guvernul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea preţului la gaz. „Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgență în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”, potrivit observatornews.ro

Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a completat Popescu.

Comentarii Facebook