Mesajul Bosch pentru România, după concedierile masive din Germania: „Compania nu poate exclude alte ajustări de personal!”


Mesajul Bosch pentru România, după concedierile masive din Germania: „Compania nu poate exclude alte ajustări de personal!”

Bosch, unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume, a anunțat recent o restructurare amplă, mai ales în Germania, unde aproximativ 5.500 de locuri de muncă vor fi eliminate, dintre care 3.800 în uzinele din Hildesheim și Schwäbisch Gmünd. Decizia vine pe fondul unei „presiuni considerabile a costurilor”, compania încercând să își optimizeze structurile pentru a se adapta la un mediu economic tot mai provocator.

În România, unde Bosch are o prezență semnificativă, reprezentanții companiei au declarat că în acest moment nu există planuri de reducere sau restructurare a locurilor de muncă. „În România, compania spune că nu există în acest moment „planuri de reducere/restructurare a locurilor de muncă””, au transmis reprezentanții Bosch.

Bosch are peste 10.500 de angajați în România, activând în șase unități de producție și inginerie, localizate în București, Cluj, Sibiu și Timișoara. În 2023, compania a raportat pe piața locală venituri de 8,3 miliarde de lei și un profit net de 211 milioane de lei. La Cluj, unde Bosch deține o unitate de producție de componente electronice auto și un centru de inginerie software, nu au fost anunțate măsuri de ajustare a personalului, iar activitatea continuă.

Ce spune Bosch despre posibilitatea altor ajustări?

Deși nu sunt prevăzute reduceri de personal la nivel local, reprezentanții companiei au subliniat că dinamica economică globală poate impune ajustări viitoare:

În general, în mediul economic actual, provocator și dinamic, analizăm în mod constant dacă suntem bine poziționați cu activitățile și structurile noastre pe diverse piețe și domenii de afaceri pentru a ne menține competitivitatea. Chiar dacă scopul Bosch este de a-și menține numărul de angajați cu produse noi și o varietate de măsuri de calificare, compania nu poate exclude alte ajustări de personal pe fondul provocărilor actuale. Desigur, în ceea ce privește măsurile adecvate, Bosch își implică reprezentanții angajaților și își informează mai întâi angajații. Scopul nostru rămâne să facem eventualele ajustări cât mai acceptabile din punct de vedere social”, au declarat reprezentanții Bosch pentru profit.ro.

La nivel global, restructurările din Germania afectează mai ales activitățile de software pentru conducerea autonomă. Compania a explicat că cererea pentru aceste tehnologii nu a evoluat conform prognozelor, ceea ce a dus la necesitatea unei reduceri a costurilor. „Trebuie să ne adaptăm structurile la mediul de piață schimbat și să reducem în mod durabil costurile pentru a ne consolida competitivitatea și a ne poziționa pentru viitor”, a declarat Stephan Hölzl, unul dintre directorii Bosch.

În ciuda incertitudinilor globale, Clujul rămâne un centru important pentru Bosch. Cu o echipă dedicată dezvoltării de produse inovatoare și o unitate modernă de producție, activitatea continuă.

Deși situația economică globală impune precauție, mesajul Bosch sugerează că piața din România rămâne stabilă pentru moment. Compania continuă să-și consolideze competitivitatea prin măsuri sustenabile și investiții strategice, oferind angajaților din România o perspectivă optimistă, dar prudentă, pentru viitor.

Comentarii Facebook