Duminica 4 Decembrie

Majorări de taxe chiar din prima zi a anului 2023! În ce domenii sunt cele mai mari scumpiri


Noul proiect de cod fiscal a trecut de Parlament, așadar anul viitor vine, chiar din prima zi, cu majorări de taxe.

Ministerul de Finanțe spune că, de fapt, a eliminat niște excepții. De exemplu pâinea de la restaurant avea un TVA de 5%, în timp ce în magazin găseam aceeași pâine cu un TVA de 9%. Așa că guvernanții s-au gândit să modifice codul fiscal și să elimine mai multe excepții de acest fel. Cu alte cuvinte, va crește TVA-ul pentru masa la restaurant, dar și pentru cea din sistem catering, de la 5% cât este în prezent, la 9%, de la 1 ianuarie, notează Antena 3 CNN.

Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile de cazare la hotel, de la 5% la 9%. Așadar, și vacanțele vor costa mai mult. Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

O altă schimbare extrem de importantă este și în cazul celor care doresc să-și achiziționeze o locuință. De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință. Atenție însă! Prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook