Lăsăm mașinile acasă? Prețul carburanților a explodat. Urmează scumpiri în lanț


Prețurile carburanților au explodat și se așteaptă scumpiri în lanț.

Motorina și benzina au depășit 7 lei la pompă

În ultima lună, prețul carburanților a crescut foarte mult. În ultimele zile, litrul de benzină sau motorină a depășit 7 lei în unele benzinării, cu 50 de bani mai mult decât la începutul anului.

Șoferii simt deja tot mai mult costurile la buzunar, când fac plinul, dar lucrurile nu se termină aici.

Andreea Anghel, proprietara unei patiserii spune că a scumpit deja produsele de pe raft pentru a-și permite carburanții pentru cel opt mașini de transport de marfă pe care le deține.

”Toate aceste scumpiri și chiar și a combustibilului și a energiei în mod special se reflectă în prețul final pe care îl suportă consumatorul final, în prețul produsului automat”, spune ea.

Se vor scumpi toate alimentele 

Președintele Asociației Producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoși, spune că și prețul alimentelor de bază va crește.

La poarta fermei, noi primim pentru fiecare kilogram de carne de porc în viu 5,5 lei, iar în contextul scumpirilor, costul de producție a depășit deja 6,5 lei pe kilogram. Această creștere a prețului carburanților e bomboana de pe coliva cărnii de porc românești”, spune Ioan Ladoși.

Și Sorin Minea, președintele Romalimenta, spune că se așteaptă la creșteri de preț ca urmare a scumpirilor din ultima perioadă.

Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că apare creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric care vor genera o creștere mare, aparent devalorizarea și inflația, eventual unele majorări salariale, impozitele și toate aceste lucruri duc la o scumpire care poate să fie în unele cazuri spectaculoasă”, spune Minea.

Comentarii Facebook