ITM Cluj amenzi DURE în construcții, singurul sector care DUDUIE. Au fost amendați și lucrătorii care nu respectau distanța în pauza de masă


ITM Cluj a făcut un amplu control în perioada 20 - 22 iulie și a aplicat amenzi în valoare de 130.000 de euro (621500 lei).

Neconformități pentru care angajatorii au fost  amendați  în  domeniul  relațiilor de muncă :

munca nedeclarată – la un număr de 16 angajatori au fost depistate 28 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 560.000 lei;

Neconformități pentru care angajatorii au fost  amendați în domeniul securității și sănătății în muncă în domeniul construcțiilor: lipsa măsurilor de protecție colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice( lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție) neutilizarea  de echipamente individuale de protecție; neverificarea inițială a schelelor, înainte de darea în folosință; neîntocmirea documentelor de  coordonare  specifice șantierului; instruire incompletă în ceea ce privește securitatea și sănătatea în munca.

Au fost controlaţi 37 de angajatori, aplicate un număr de 15 amenzi în cuantum de 61500 lei şi 32 de avertismente

Prin intermediul verificărilor efectuate  de către ITM Cluj  în această perioadă, inspectorii de muncă au avut în vedere și informarea angajatorilor și angajaților la riscurile la care sunt expuși lucrătorii atunci când nu se acordă atenția cuvenită respectării normelor de securitate și sănătate în muncă și nu sunt luate  măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus (SARS- CoV 2).

S-a aplicat o sancţiune contravenţională de 1000 lei pentru nerespectarea distanţei între lucrătorii care se aflau în pauză de masă.

Din punct de vedere al respectării cerințelor de protecție sanitară, menționăm faptul că angajatorii respectă de regulă prevederile din legislația în vigoare. Astfel, sunt respectate condițiile de distanțare, sunt asigurate echipamente de protecție corespunzătoare și sunt marcate căile de acces , astfel încât să se elimine pericolul contaminării”, spun cei de la ITM Cluj.

Comentarii Facebook