Isărescu: În România, unii au început să spargă depozite. Cei care au peste 100.000 de euro sunt puțini. Nu le dau sfaturi celor bogați

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că joi dimineața au fost cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite.

 

Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor”, a spus Isărescu, care a precizat că până la această sumă depozitele sunt garantate.

 

Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuirea ulterioară la ghişee. (...) Noi nu avem grija marilor deţinători de fonduri lichide, sunt puţini şi vă asigur că au grijă de banii lor. Poate este vorba de vreo 11.000 de oameni. Dacă ai mai mult de 100.000 de euro ai o grijă, o bucurie dar şi o grijă, dacă îi mai ţii şi lichizi (...) Îndemn populaţia şi lumea să nu ne facem griji de banii lor, au ei grijă de banii lor, d-aia i-au şi acumulat (...) Pentru cei cu peste 100.000 de euro n-am sfaturi, pentru că nu vreau să mă pun în situaţia penibilă de a da sfaturi unui om bogat. Dacă a ştiut să facă aceşti bani, ştie şi să-i administreze”, a mai spus Mugur Isărescu.

 

Guvernatorul BNR a mai precizat că nu le dă sfaturi celor cu bani mulți, care își pot gestiona și singuri banii.

 

Să ţii lichidităţi de peste 100.000 de euro nu-şi permit prea mulţi (...) Nu aici e grosul populaţiei, dacă sunt 11.0000 – 12.000 de oameni”, a mai spus Isărescu.

 

Vicepreşedintele Raiffeisen Bank, James Stewart, a declarat joi că sunt clienți care și-au mutat banii de la bănci mici din România, printre care bănci cipriote şi elene, la bănci mai mari și mai sigure.

Comentarii Facebook