Ieftinire masivă a carburanților! Motorina coboară sub pragul de 8 lei pe litru. Prețul benzinei și al motorinei în Cluj


Carburanții s-au ieftinit! Așadar, carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.71 lei/l și 8.20 lei/l. Unul dintre liderii pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, o mișcare de preț de o amplitudine mult mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit compania. Astfel, prețul motorinei, cel mai utilizat carburant din România, coboară sub pragul de 8 lei pe litru.

Ultima dată, prețuri de sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie. Ieftinirea de azi vine după ce precedenta a avut loc chiar ieri, și a fost de patru bani pe litru la benzină și de opt bani la motorină.

Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei, scrie economica.net.

Următoarea reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor, printre care se numără şi Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc în data de 4 decembrie. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi. Investitorii urmăresc cu atenţie şi planurile statelor occidentale de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia, asta în condițiile în care pe 5 decembrie intră în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă, notează sursa citată.

Diplomaţii din G7 şi Uniunea Europeană discută un plafon de preţ cuprins între 65 şi 70 de dolari per baril, în ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finanţarea ofensivei din Ucraina. Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc. La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 83 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 78 de dolari barilul.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Prețurile carburanților în Cluj-Napoca, 30 noiembrie 2022

  • Preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.
  • PETROM: benzină standard - 6.75 lei/l, benzină premium - 7.21 lei/l, motorină standard - 7.94 lei/l, motorină premium - 8.30 lei/l
  • ROMPETROL: benzină standard - 6.96 lei/l, benzină premium - 7.42-7.62 lei/l, motorină standard - 8.15 lei/l, motorină premium - 8.46-8.66 lei/l
  • MOL: benzină standard - 6.96 lei/l, benzină premium - 7.62 lei/l, motorină standard - 8.15 lei/l, motorină premium - 8.66 lei/l
  • SOCAR: benzină standard - 6.94 lei/l, benzină premium - 7.54 lei/l, motorină standard - 8.14 lei/l, motorină premium - 8.54 lei/l
  • LUKOIL: benzină standard - 6.88 lei/l, benzină premium - 7.58 lei/l, motorină standard - 8.10 lei/l, motorină premium - 8.46 lei/l.

Comentarii Facebook