Guvernul vrea să reducă prețul laptelui pentru 6 luni. Cât ar putea costa un litru luna viitoare, dacă marile magazine vor fi de acord


Prețul laptelui de consum ar urma să scadă pentru următoarele 6 luni în urma unui acord între procesatori și marile rețele comerciale.

După ce au plafonat tarifele energiei, carburanţilor şi asigurărilor, acum autorităţile vor să aplice măsura şi în cazul alimentelor. Deocamdată, doar pentru lapte, care s-a scumpit în ultimul an cu mai bine de 30 de procente. Aşa că am putea cumpăra, de luna viitoare, lapte mai ieftin cu până la 2 lei pe litru. Însă, doar dacă procesatorii şi marile magazine vor fi de acord să suporte compensarea din buzunarul propriu. 

Datele oficiale arată faptul că, în ultimul an, laptele s-a scumpit cu peste 30 de procente. În supermarket plătim pentru o cutie de lapte cu 1,5% grăsime 9,5 lei. Dacă s-ar aplica reducerea de 20 de procente, ar urma să plătim pentru acest produs 7,6 lei. 

10% din reducere ar urma să fie suportată de procesatori. Autorităţile caută acum cadrul legislativ prin care să fie introdusă această măsură, care s-ar putea aplica de luna viitoare. 

Eu nu cred că cineva renunţă la aceste procente fără să le câştige din altă parte. Aceste angajamente se vor regăsi în alte preţuri. La iaurt, telemea, caşcaval sau alte produse la raft”, explică Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară, pentru Observator.

Alte surse din piață din rândul procesatorilor și-au exprimat neîncredere într-o asemenea măsură, în condițiile în care este vorba de o piață concurențială și nu e clar cum se poate face o intervenție la prețul de la raft.

Comentarii Facebook