Guvernul ia în considerare schimbarea calculelor plafonării la curent! Vrea să folosească media consumului între anii 2019-2021


Guvernanții intenționează să utilizeze ca bază de calcul pentru plafonarea preţului la curent media consumului între anii 2019-2021, adică nu doar media pe anul trecut. În ultimele zile tot mai mulţi experţi au atras atenţia că dacă consumul mediu anual din anul 2021 nu este sub 255 kWh, în ciuda unui consum redus la iarnă, pe factură va fi trecut prețul pieței. 

Membrii Executivului ar lua în considerare să nu mai ţină cont, la plafonarea preţului energiei electrice, doar de consumul de anul trecut, ci pe media din ultimii trei ani, deci din 2019 până în 2021. Modificarea a fost discutată în şedinţa de coaliţie de joi şi ar putea fi decisă săptămâna viitoare, scrie Observator. 

Deocamdată nu se ştie concret dacă această variantă ar scădea sau ar creşte numărul consumatorilor casnici care beneficiază de compensare. 

Facturile din 2022 se bazează pe consumul mediu de anul trecut. Deci practic dacă în 2021 am avut un consum peste plafonul de 300 de kilowaţi oră, degeaba ne străduim anul acesta să ne încadrăm în pragul de 255, noua limită de consum pentru plafonare. Vom plăti tot consumul la preţul din contract care poate fi şi de două sau trei ori mai mare chiar. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, 90 la sută dintre consumatori au un consum mediu lunar de 300 de kilowaţi oră. 

Fiind un an complet calendaristic, în care s-a putut calcula această încadrare în consumul mediu lunar de 300 de kWh, a fost luat ca un an de referinţă. Dacă mă încadrez în categoria celor plafonaţi, voi avea în cursul acestui an şi anul viitor, voi beneficia de preţ plafonat. Nu contează cât am consumat eu în decursul acestei luni, ci cât am consumat mediu lunar în anul 2021" a declarat pentru Observator Corneliu Bodea, expert în energie.

Poate să fie 1.000 de kWh şi tot va primi primii 255(n.r. kWh). Până nu se închide anul, nu vedem mediile. Toată raportarea s-a făcut la mediile din 2021 ca să fie foarte clar cine în ce categorie este", a declarat şi Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Cum afli dacă te încadrezi la prețul plafonat pentru curent

Pe factura de la energie electrică sunt trecute datele despre consumul mediu lunar pe anul trecut, respectiv 2021. Potrivit ordonanţei pe energie, care se aplică de la 1 septembrie, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar la energie electrică cuprins între 0 şi 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 şi 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /lună se facturează la preț întreg. 

După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că chiar dacă au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh. Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc sa achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare). De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255/300 kWh. Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieței (cel puțin dublu față de prețul plafonat)", a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, într-o analiză.

Circa 47% dintre gospodării, mai precis 4.166.360, au un consum mediu de 54,16 kWh pe lună, asta înseamnă o factură medie de 37 de lei. Mai mult de jumătate din populaţia României acolo va plăti", spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.  "Sunt case de mărimea unei băi a unui apartament sau case din Bucureşti, în care în afară de câteva becuri şi un aparat de radio nu găseşti absolut nimic. Este o sărăcie cruntă", a explicat Dumitru Chisăliţă, pentru Observator. 

Comentarii Facebook