Guvernul ia împrumut pentru a construi spitalul regional de la Cluj

 

Guvernul va lua împrumut pentru a construi spitalele regionale de la Cluj și de la Craiova. Decizia a fost luată joi, iar suma de 480 milioane euro va veni de la Banca Europeană de Investiţii.

Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

România va construi trei spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova) cu o investiție de circa 1,64 miliarde euro.

Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”, a subliniat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Construcția ar urma să 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.

Discuțiile despre Spitalul Regional de Urgență Cluj au început în 2008 - 2009, în timpul primul mandat al lui Alin Tișe, în fruntea Consiliului Județean Cluj. După ce a fost mutat prin diverse locații din Cluj, proiectul spitalului a fost preluat de Ministerul Sănătății, iar de ani buni se bate pasul pe loc. 

Comentarii Facebook