Guvernul a dublat bugetul pentru decontarea navetei elevilor! Se schimbă regulile pentru acordarea acestor sume


Vești bune pentru elevi! Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care dublează sumele pentru decontarea transportului, de luna viitoare.

Concret, OUG 159/2022 aduce mai multe schimbări legate de regulile transportului elevilor ce învață în altă localitate decât cea în care locuiesc. Astfel, o primă măsură stabilită este majorarea sumei destinate transportului elevilor ce fac naveta către școală. Mai exact, pentru transportul elevilor se asigură de-acum o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanţa de până la trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se suplimentează cu șase lei/ lună pentru fiecare kilometru.

Anterior, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevedea că „decontarea cheltuielilor de transport (…) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/ lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/ lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”.

Totodată, elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Aceasta este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/ sau a bursei de ajutor social.

O altă schimbare importantă: elevii vor primi acești bani doar în baza unor cereri, nu vor fi solicitate alte documente justificative, bilete sau abonamente care sunt solicitate în prezent. De asemenea, vor primi și elevii care stau în gazdă sau la cămin, Ministerul Educației le va deconta în fiecare lună câte patru călătorii dus-întors. Potrivit datelor de la minister, în acest an școlar, aproximativ 200.000 elevi fac naveta, iar pentru ei au fost alocați 420 milioane de lei.

Comentarii Facebook