Graul cumparat in toamna 2011 cu 100 de euro tona se vinde acum cu 250 de euro tona! Specula e in floare


Roadele anului agricol bun din 2011 nu s-a regasit si in buzunarele celor care cultiva pamantul, profitul fiind facut de speculanti si comercianti si nu de agricultori.

O tona de grau, care costa in toamna anului trecut 100 de euro, acum a ajuns sa coste 250 de euro.

"Anul 2011 a fost un an agricol bun datorita conditiilor meteo favorabile si mai putin politicilor agrare ale Ministerului Agriculturii. Vedem toti ca cei care au avut de castigat de pe urma 'anului bun' sunt doar speculantii care sunt bine cunoscuti de catre Ministerul Agriculturii, respectiv acei comercianti care au cumparat graul in toamna cu 110Euro/tona si il vand acum cu 250 Euro/tona.

De pe urma anului agricol bun nu au beneficiile asteptate nici cei care lucreaza pamantul si nici marea masa a populatiei in calitate de consumatori", a declarat Ioan Oleleu, secretar general PSD Cluj.

Riscul cresterii pretului la alimente a fost semnalata de catre opozitie si reprezentantii agricultorilor inca din 2011, dar fara niciun efect la nivelul Ministerului Agriculturii.

"Domnul Tabara ne spunea ca este vorba de o reasezare a preturilor in raport cu inflatia. La unele produse - legume, ulei, zahar, oua - preturile s-au dublat, iar astazi vedem scumpiri la unlele produse cu procente de pana la 100%.

De exemplu, la oua am asistat la tot felul de explicatii - din partea guvernantilor - cum spuneam (Ministrul Agriculturii) ca de fapt gaina este un organism viu care nu se poate opri din ouat (si pretul nu va creste), altii au descoprit custile imbunatatite, ori ne faceau filosofia gainii stresate. in fond este vorba de alte cause: scumpirea materiilor prime destinate furajarii pasarilor, cresterea pretului la carburanti, marirea TVA-ului", a mai spus Oleleu.

Secretarul general al PSD Cluj sustine ca Oficiul Concurentei a asistat cu mainile in san la aceste majorari.

Comentarii Facebook