Gazul pentru companii ar putea fi raționalizat la iarnă, dacă nu se asigură necesarul


Unele surse guvernamentale vorbesc despre raționalizarea gazului pentru companii în această iarnă, dacă nu se va reuși aprovizionarea la cote corespunzătoare.

România are 85% din necesarul de gaz asigurat din resurse interne, grație producției de gaz din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas procentul să ajungă la 90%. 

Cu toate acestea, pentru iarna care vine vor fi făcute importuri, pentru a asigura 100% din necesarul de gaz. Astfel, urmează să fie semnat un memorandum cu Emiratele Arabe Unite, dar unele surse guvernamentale citate de Digi24.ro spun că Emiratele au anunțat partea română că asigură aprovizionarea cu gaze doar în anumite condiții, în funcție de disponibilitate. Se mai încearcă aducerea de gaze din Azerbaidjan sau Statele Unite ale Americii, dar dacă nu se va reuși, atunci s-ar putea ajunge la limitarea aprovizionării pentru industrie. ”Se va continua furnizarea de gaz pentru populație, nu va fi nicio limitare, însă pentru operatorii economici am considerat ca e mai corect să limităm în procent echitabil pentru fiecare operator”, spun sursele citate.

Gazul pentru populație va fi în continuare compensat pentru populație până în luna aprilie 2022, în baza ordonanței adoptate anul acesta de guvern. 

Comentarii Facebook