Facturi mai mari cu 50% la curent: Unii români ar putea plăti facturi duble la iarnă


Potrivit unei propuneri a Partidului Social Democrat, statul român ar urma să dea bani pe carduri românilor pentru facturile la energie, așa cum se întâmplă și în cazul voucherelor pentru alimente.

De subliniat este faptul că doar o mică parte dintre români ar putea beneficia de acești bani. Restul se vor trezi cu facturi mai mari cu 50% la energia electrică. Și asta deoarece PSD propune un preț fix pe energie pentru români. Mai exact 1,2-1,3 lei/kWh, indiferent de cantitatea consumată. Prețul ar urma să fie aplicat atât consumatorilor casnici, cât și celor non-casnici.  

În acest moment, 90% dintre români, potrivit autorităților, beneficiază de prețuri plafonate la energie electrică. Fie că plătesc 0,68 lei/kWh pentru că au un consum de până în 100 kW pe lună, fie că plătesc 0,80 lei/kWh pentru că au un consum de până în 255 kW/lună. Ei bine, aceste prețuri fixe ar însemna facturi cu 50% mai mari pentru această categorie care, în acest moment, este protejată de legislația în vigoare.  

Doar categoriile vulnerabile din România s-a putea bucura de facturi mai mici, și asta deoarece, potrivit propunerii PSD, persoanele cu venituri mici ar putea plăti un preț chiar mai mic decât cel în vigoare, de 0,68 lei/kWh. Pe de altă parte, persoanele cu venituri mai mari nu vor beneficia de nicio compensare.  

Diferența între prețul stabilit de guvernanți pentru persoane vulnerabile și prețul fix va urma să intre pe carduri, însă nu se știe acum dacă pe cardurile de alimente sau pe carduri emise special pentru acest lucru.  

Sunt multe necunoscute însă cu privire la această propunere, lucruri care vor trebui puse la punct în perioada următoare. 

Nu poți construi un buget, asta încerc să le transmit și colegilor mei de coaliție și ei devin foarte nervoși și chiar domnului președinte. Nu poți construi un buget sănătos dacă tu nu ai rezolvat problema Energiei, pentru că nu poți să mergi pe o zonă sustenabilă dacă tu nu ai totul bine pus la punct. Părerea mea că prioritatea, în primul rând, este legislația pe energie, să închidem ordonanța din Parlament. A doua prioritate este să închidem odată cu pensiile speciale, fiindcă avem și jalon până pe 3kk1 decembrie, și din acel moment ministrul Finanțelor își poate construi și poate spune foarte clar ce trebuie să facem să ne încadrăm în deficit”, a declarat Marcel Ciolacu.


Comentarii Facebook