Este oficial: Toți comercianții sunt obligați să accepte plata cu cardul!


Este oficial! A intrat în vigoare legea care obligă comercianții ca de-acum să aibă POS și să accepte plata cu cardul, atunci când clienții vor vrea să plătească astfel. 

Astfel, măsura plății prin POS se va aplica în magazine, cafenele și florării, deși micii comercianți nu sunt deloc încântați de această decizie, pentru că la fiecare tranzacție, ei plătesc băncii cu care lucrează 1% din sumă.

În plus, chiria lunară pentru POS depinde de la bancă la bancă și poate varia între 15 lei și 50 lei. 

Totușii, vânzătorii care refuză montarea unui POS și nu se conformează legii, riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei. 

Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru avansuri cash din magazine, a intrat în vigoare duminică, 16 iunie.

Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (...) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în noua lege. 

Mai exact, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Comentarii Facebook