Data de 25 mai 2024 este termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice. Ce se întâmplă dacă nu o depui


Românii care obţin venituri din activităţi independente sau încasează remuneraţii pe PFA (persoană fizică autorizată) sunt obligaţi să depună, cel puţin o dată pe an, formularul 212. Vorbim despre declaraţia unică prin intermediul căreia autorităţile stabilesc cât impozit are de achitat o persoană pentru veniturile încasate, dar şi cât are de plată în contul asigurărilor sociale.

În principiu, în fiecare an, data de 25 mai este considerată drept data limită până când românii au posibilitatea să depună declaraţia unică, respectiv formularul 212. Totuşi, în acest an, data de 25 mai pică într-o zi de sâmbătă, astfel că rămâne de văzut dacă autorităţile vor considera ziua de vineri, 24 mai 2024, ultima zi în care se poate depune declaraţia unică sau se va permite depunerea declaraţiilor şi în ziua de luni, 27 mai 2024.

Ce se întâmplă dacă nu depui declaraţia unică

În mod normal, nedepunerea declaraţiei unice poate atrage o dublă pedeapsă pentru persoana implicată. Vorbim despre riscul de a încasa o amendă consistentă, dar şi despre posibilitatea de a primi o impunere estimativă, care să nu corespundă cu situaţia reală a veniturilor încasate.

Pe de altă parte, dacă situaţia devine o obişnuinţă, există pericolul ca persoana vizată să fie încadrată într-o situaţie şi mai complicată mergându-se până într-acolo încât să vorbim de posibilitatea existenţei unei evaziuni fiscale.

Contribuabilii care declară venituri eronate au posibilitatea de a modifica declaraţia unică depusă până la 25 mai, însă numai până la finalul anului calendaristic, respectiv până la 31 decembrie.

Comentarii Facebook