Cum să reduci factura la energie electrică, dar să ai parte și de confort în casă. Nu ai nevoie de 25 de grade


În condițiile noilor prețuri la energie, reducerea consumului de energie devine o necesitate, nu doar un moft sau un slogan fluturat din stânga-n dreapta de politicieni. Odată cu haosul de pe piaţa energiei electrice, facturile la curent au devenit un coşmar pentru mulţi români, iar cei mai mulţi nu știu cum să facă economie, dar să aibă şi confort în casă.

Specialiştii în energie au spus care este temperatura optimă în casă, mai ales dacă vor să facă economie, dar să aibă şi căldură. Aflăm, astfel, că în sezonul rece, temperatura optimă în locuinţă nu e nici pe departe de 23-25 de grade, aşa cum mulţi dintre noi obişnuiam să o ţinem. În această perioadă, confortul fizic trebuie să se împletească şi cu cel financiar.

Soluţia este o temperatură optimă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Important de reţinut este faptul că o diferenţă prea mare dintre temperatura din interior şi cea din exterior poate pune în pericol sănătatea. Specialiștii citaţi de publicaţia Mirror recomandă menţinerea unei temperaturi cuprinse între 18 şi 20 de grade Celsius în case: „În timpul lunilor de iarnă, puteţi fi tentaţi să ridicaţi gradele din aparatul de aer condiţionat, dar experimentarea cu diverse temperaturi poate reduce facturile la energie şi poate duce la un somn mai bun.

În loc să setaţi o temperatură pe parcursul întregii zile, încercaţi să comutaţi între temperaturile de zi şi cele de noapte. Acest lucru vă poate face să vă simţiţi mai confortabil acasă şi, de asemenea, poate reduce consumul de energie. 

Ridicarea gradelor din termostat nu va face ca sistemul să se încălzească mai repede, dar va însemna că va continua să consume energie pentru mai mult timp pentru a atinge temperatura mai ridicată", explică Andy Kerr, specialist în energie, potrivit Mirror.

De asemenea, sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowatul s-a scumpit. Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, în ciuda eforturilor de economisire.

Comentarii Facebook