Cum ajută un certificat energetic la economia de energie și care sunt principalele metode de economisire?



Certificatul energetic
este unul dintre cele mai importante documente pentru toți cei care dețin un imobil și doresc să cheltuiască sume cât mai mici de bani pentru încălzirea sau pentru răcirea lui. Acest document care în cele mai multe cazuri nu costă mai mult de 200 de lei, se dovedește o adevarată "hartă" pentru cei care doresc să își modernizeze clădirile. Pe lângă asta, este și obligatoriu la orice tranzacție de vânzare sau închiriere, așadar oricine trebuie să îl obțină.

Cum poate ajuta certificatul energetic la economia de energie?

Eliberarea unui certificat de performanță energetică înseamnă furnizarea unor informații valoroase referitoare la clasa de eficiență energetică și la consumul de energie pe care îl generează cladirea.


În funcție de eficiența lor energetică imobilele primesc note de la 1 la 100, unde 100 reprezintă cea mai eficientă clădire, iar clasa de eficiență energetică este notată cu litere de la A la G.


O clădire care face parte din clasa de eficiență energetică A nu ar trebui să consume mai mult de 125 kW/m2/an, în timp ce una ce face parte din clasa G are un consum de 6-7 ori mai mare.


Pe baza acestor informații, orice proprietar va cunoaște cu exactitate ce trebuie să facă pentru a consuma cât mai puțin.

Care sunt metodele prin care se poate genera economie de energie la imobile?

1. Pentru economia de energie termică

De regulă, această economie este generată printr-o izolare termică foarte bună. Materialele folosite sunt polistirenul expandat, vata bazaltică sau alte materiale de construcții cu proprietăți bune de izolare termică.


Se pot izola pereții exteriori, planșeele către sol, subsol sau terasă și pereții interiori ai scării. Printr-o astfel de izolare se elimină pierderile de caldură.


De asemenea, energia termică se economisește și prin schimbarea tâmplăriei vechi cu una de tip termopan sau tripan, precum și prin ventilarea controlată a aerului.


O altă metodă prin care se poate îmbunătăți consumul de energie termică este prin îmbunătățirea instalațiilor de încălzire.

2. Pentru economia de energie electrică

Energia electrică utilizată pentru prepararea apei calde menajere (boiler) poate fi economisită cu ușurință prin instalarea unor panouri solare, acolo unde este posibil. Becurile economice sau de tip led ajută la reducerea drastică a consumului pentru iluminat.

Concluzie

Dacă îți dorești o casă eficientă din punct de vedere energetic sau dacă vrei să o vinzi sau să o închiriezi cu o sumă cât mai mare de bani, primul pas este apelarea la un auditor energetic pentru eliberarea unui certificat de performanță energetică. Eliberarea certificatului energetic este o procedură foarte accesibilă, iar informațiile obținute vă pot da informații estimative cu privire la punctele vulnerabile ale casei dumneavoastră. Recomandările enumerate mai sus duc la economisirea de energie, și pot influența certificatul energetic. În plus, economii suplimentare de energie electrică pot fi făcute prin achiziționarea de elecrocasnice cu consumuri reduse, însa ele nu modifică indicii obținuți în certificatul energetic, deoarece aceștia se referă strict la consumatorii pentru iluminat, încălzire, preparare apă caldă, climă și ventilații.

Comentarii Facebook