Cultivarea morcovului – sfaturi utile pentru plantare și îngrijire

Pentru obținerea unor recolte sănătoase și de calitate, fiecare etapă, de la plantarea semințelor de morcovi și până la recoltare, este esențială. 


Cultivarea și creșterea semințelor de morcovi necesită atât lucrări de pregătire a terenului, cât și anumite tehnici esențiale de întreținere.

CÂND SE PLANTEAZĂ SEMINȚELE DE MORCOVI

Perioada ideală pentru plantarea semințelor de morcovi este cuprinsă în intervalul martie-iunie.

Semințele de morcovi timpurii sunt plantate mai devreme și se folosesc soiuri timpurii și semitimpurii.


Semințele de morcovi târzii sunt plantate mai târziu și se folosesc soiurile semitârzii și târzii. Producția se păstrează peste iarnă.


Pregătirea terenului pentru plantare începe din toamnă, când se desființează culturile premergătoare, se discuiește și se fertilizează terenul. Îngrășămintele se încorporează printr-o arătură adâncă la 20-30 cm.

CONDIȚII OPTIME PENTRU PLANTAREA SEMINȚELOR DE MORCOVI

Semănatul se realizează primăvara timpuriu, când solul este bine aprovizionat cu apă. Distanța între rânduri trebuie să fie de circa 25-30 cm, iar adâncimea de 1-1,5 cm. Pentru 100 m², sunt necesare 0,05 kg de semințe de morcovi.


Temperatura. Semințele de morcovi germinează la temperaturi începând cu 5º C. De exemplu, la 10º C, semințele de morcov germinează în 17 zile. Temperatura optimă pentru germinarea în 6-7 zile este de aproximativ 20-25º C.


Lumina. În ceea ce privește lumina, morcovii preferă cât mai multă lumină, fiind plante de zi. Cu cât primesc mai multă lumină, cu atât semințele de morcovi se dezvoltă mai armonios.


Umiditatea. Semințele de morcovi au nevoie de cantități ridicate de apă. Se recomandă irigarea prin aspersie pentru a obține culturi bogate și calitative.


Solul. Morcovii sunt pretențioși la tipul de sol. Astfel, este ideal ca semințele de morcov să fie semănate pe un sol reavăn, cu fertilitate moderată, bine drenat și afânat. Solul ideal este cel nisipos, luto-nisipos sau aluvial. pH-ul solului trebuie să fie cuprins între 5,8 și 7.


PRINCIPALELE LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE

  • prășila oarbă – dacă apar buruieni sau se formează cruste la suprafața solului. Se efectuează câte 1-2 prășile manuale;

  • rărirea – se face atunci când apar primele 4-5 frunze. Trebuie asigurată o distanță de 4-5 cm între plante pe rând;

  • irigarea – după plantarea semințelor, irigarea trebuie repetată la 2-3 zile, pentru asigurarea umidității necesare pentru răsărirea plantelor;

  • fertilizarea – fertilizarea de bază se va face atunci când apar cel puțin 3-4 frunze, după rărit. A doua fertilizare se face când începe îngroșarea rădăcinilor.


DĂUNĂTORII ȘI BOLILE CULTURILOR DE MORCOVI


    1. Păduchele verde al morcovului (Semiaphis dauci) – atacă frunzele morcovilor și afectează aparatul foliar.

    2. Musca morcovului (Psila rosae) – acest dăunător este periculos pentru recoltă. În urma atacului, planta nu se dezvoltă corespunzător, iar rădăcinile prezintă în interior galerii săpate de larve.

    3. Gărgărița morcovului (Liparus coronatus) - iernează în stadiu de larvă în sol și are o singură generație pe an. Acest dăunător atacă rădăcinile morcovilor și sapă în interiorul lor galerii de hrănire. Rădăcinile atacate se necrozează.


Cele mai întâlnite boli ale culturilor de morcovi sunt:

  1. Făinarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum) - atacă părțile verzi ale morcovului, mai exact, tulpina și frunzele. Apariția bolii este favorizată de vremea secetoasă. Atacul făinării debutează prin apariția unor pete circulare mici, de culoare albă, care treptat se măresc și ajung să acopere întreaga frunză.

  2. Mana la morcov (Phytophthora dauci) - afectează rădăcina morcovului, iar semnele atacului pot fi recunoscute după apariția unor benzi umede de culoare neagră spre maroniu.

  3. Putregaiul alb al rădăcinilor (Sclerotinia sclerotiorum) - boala apare la morcovii din depozite, dar și la cultura de morcovi din câmp. Apariția bolii este favorizată de umiditate și temperaturi ridicate. Semnele atacului sunt petele umede, acoperite cu puf alb, care duc la putrezirea totală a rădăcinilor.

  4. Septorioza la morcov (Septoria carotae) - boala afectează frunzele plantei de morcov, iar atacul poate fi recunoscut după apariția unor pete de culoare galben-brun.


Pentru a preveni și a combate apariția bolilor este necesar să folosești semințe de morcovi sănătoase, să elimini plantele bolnave din cultură și să distrugi resturile vegetale din câmp. De asemenea este foarte important ca morcovii să fie depozitați în condiții optime.


Comentarii Facebook