Cu cât se vor scumpi alimentele de bază în perioada următoare. Avertismentul BNR


Specialiștii de la Banca Națională a României trag un semnal de alarmă, cele mai mari scumpiri vin în următorul semestru. Inflaţia va atinge apogeul la vară, conform estimărilor BNR.

Fermierii și procesatorii din industria alimentară anunţă scumpiri peste scumpiri, în fiecare săptămână. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii spune că nu ar trebui să urmeze noi scumpiri pentru că Guvernul a venit cu măsuri pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi că va aproba un nou pachet care ar trebuie să ducă la reducerea preţurilor, scrie Antena 3. 

Cu cât se vor scumpi alimentele de bază în perioada următoare

  • franzela de 300 de grame ar putea ajunge la 2,5 lei până în vară, de la 2-2,2 lei bucata în prezent
  • laptele la poarta fermei ar putea ajunge la 3- 3,5 lei pe litru anul acesta fata de 2 lei pe litru în prezent
  • carnea de porc proaspătă va continua să se scumpească cu 20-25% în următoarele 3 luni. Asta înseamnă o scumpire de peste 5 lei pe kilogram. Acum muşchiuleţul de porc e între 28 şi 35 de lei pe kg în funcție de magazin.
  • legumele se vând deja la preţuri cu 25-35% mai mari faţă de anul trecut. Preţurile sunt acum mari pentru că sunt la vânzare trufandale

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, admite că ne confruntăm cu o criza economică. 

Să fim corecţi cu cetăţenii României şi să le aducem în atenţie lucrurile aşa cum sunt. Văd în ultima vreme că se vorbeşte foarte mult de criza alimentară. Criza alimentară intervine în momentul în care nu regăseşti alimente pe raft. Faptul că alimentele se scumpesc şi poate pentru unii români sunt mai greu de accesat, asta înseamnă că suntem într-o manifestare a unei crize economice, nu unei crize alimentare”,  a spus Ministrul Agriculturii, potrivit sursei citate. 

Comentarii Facebook