Contracte declarate obligatoriu la ANAF și impozit mai mare pe chirii în anul 2023


Din anul 2023, românii care închiriază locuințele vor fi obligați să declare contractul de închiriere la Fisc. În plus, aceștia vor plăti impozit mai mare cu peste 60 la sută. În primele nouă luni, ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF.

În România, datele oficiale arată că doar 4% dintre locuințele private sunt închiriate. Neoficial însă, o analiză sugerează că între 7 și 15% din locuințele private sunt închiriate, și chiar între 15 și 20% pentru orașele mari precum București sau Cluj. Ceea ce înseamnă că există un număr mare de persoane care închiriază fără un contract, scrie Digi24.

Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 3 din 10 declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată printr-o ȋnţelegere verbală. Din 2018, înregistrarea contractului de închiriere la ANAF nu mai este obligatorie, ceea ce a dus la o reducere constantă a înregistrărilor. Doar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Lucrurile se schimbă însă, de anul viitor, notează sursa citată.

Va exista obligația de a înregistra contractul de închiriere la organul fiscal de care aparține. În plus, și impozitul pe venitul obținut din chirii va crește de la începutul anului.

Înainte aveam 6%, avand în vedere cota forfetară de 40%; vom avea de la 1 ianuarie 2023 – 10%. De la anul, cu această creștere de impozit, va veni ca o măsură de a lua mai mulți bani de la proprietari.”, explică Stela Andrei, expert fiscal.

De exemplu, în 2022, pentru o chirie lunară de 300 de euro, impozitul anual este de 217 euro. Din 2023 însă, pentru aceeași chirie, impozitul anual va fi de 362 euro. Specialiștii sunt de părere că noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate, ci din contra va crește numărul persoanelor care nu fac un contract de închiriere cu chiriașii. 

Comentarii Facebook