Consumatorii de energie electrică care nu au trecut pe piața liberă vor plăti facturi mai mari cu până la 13% din 1 iulie


Persoanele care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei pe piața liberă riscă să plătească, de la 1 iunie, facturi mult mai mari decât acum. Oricum, acestea plătesc deja energia electrică mult mai scumpă încă de la 1 ianuarie, de când a început efectiv liberalizarea, însă de la 1 iulie prețurile vor fi și mai mari.

Conform ANRE, pentru jumătate dintre clienții casnici de energie electrică se aflau în piața concurențială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalți prețurile energiei active vor crește cu 3-13% de la 1 iulie.

Energia electrică se scumpește, de la 1 iulie

De la 1 ianuarie 2021 au fost eliminate prețurile reglementate. La acel moment, din cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori.

În primele cinci luni ale acestui an, alți 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurențial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie și avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurențial semnat”, a arătat Negy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Regula a fost ca cei care nu au semnat un contract concurențial să li se aplice un preț de serviciu universal, valabil până la finalul lunii iunie: 

Furnizorii aveau obligația ca în mai și iunie să trimită noi informări și să comunice prețul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piața concurențială. Prețurile sunt în creștere, atât pe piețele angro, cât și pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanță, de la 1 iulie, va fi o creștere între 3 și 13%, vorbim strict de prețul energiei”, a precizat oficialul ANRE, conform timponline.ro


Comentarii Facebook