Companiile românești taie aproape un sfert din bugetele IT! Programatorii au început să accepte salarii mai mici/Multe firme apelează la servicii din India


Bugetele alocate pentru servicii IT au ajuns în prezent cu aproximativ 20% sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani, iar programatorii români au început să accepte salarii mai mici, pe fondul scăderii numărului de proiecte şi al creșterii concurenței, notează Agerpres. Agenția citează o analiză de specialitate publicată luni.

Analiza este realizată de dezvoltatorul român de software Oves Enterprise. Potrivit acestuia, tendința de reducere a bugetelor alocate proiectelor IT este în concordanță cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional, unde companiile, inclusiv cele din domeniul tehnologic, reduc cheltuielile și caută soluții mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

„Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflație și de necesitatea companiilor de a privilegia investițiile esențiale. Multe companii mari au apelat inițial la outsourcing (externalizare, n.r.) în India, atrase de costurile mai mici. În ultima perioadă însă, mulți dintre cei care au apelat la programatori indieni au revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România, ca urmare a problemelor de calitate şi livrare întâmpinate în Asia", arată sursa citată.

În ciuda acestui trend de revenire, bugetele destinate IT-ului rămân mai mici decât înainte de criză, fiind semnificativ mai reduse față de anul 2022.

În România, tendințele actuale din industria de profil reflectă aceste schimbări. Experții remarcă faptul că, pe lângă provocările reprezentate de reducerea bugetelor, companiile IT sunt forțate să inoveze pentru a rămâne competitive.

O cercetare Deloitte evidențiază că 63% dintre companii au menționat reducerea costurilor ca principal beneficiu al outsourcing-ului.

Comentarii Facebook