Compania austriacă OMV Petrom insistă: NU datorăm contribuția de solidaritate. Compania-mamă va plăti în Austria


Grupul OMV Petrom este de aşteptat ca, în baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului trecut, să nu intre în scopul contribuţiei de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite, conform raportului transmis joi Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile obținute din extracția de hidrocarburi și fabricarea de produse petroliere rafinate, activități supuse contribuției de solidaritate de 60%, de către OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, au reprezentat anul trecut mai puțin de 61% din totalul încasărilor din vânzări ale companiei controlate de grupul austriac OMV, ceea ce ar însemna că societatea nu datorează suprataxa impusă la finalul lui 2022 de către Guvern prin OUG, în aplicarea unui Regulament UE din octombrie, scrie Profit.ro.

În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom (...), se așteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului″, a transmis compania. 

Totuși, compania precizează că ordonanța prin care a fost impusă contribuția urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament și, ca atare, poate face obiectul obiectul unor modificări. 

De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom″, mai spune societatea. OMV Petrom a susținut public că nu datorează contribuția de solidaritate încă din prima parte a lunii trecute, iar în replică, Ministerul Finanțelor Publice a cerut îndrumări Comisiei Europene cu privire la implementarea Regulamentului european, primind foarte recent un prim răspuns.

În schimb, grupul-mamă austriac OMV afirmă că două entități ale sale din Austria vor datora contribuția de solidaritate impusă de Guvernul de la Viena pentru a doua jumătate a anului trecut, cheltuielile fiscale curente pentru 2022 legate de această contribuție cifrându-se la 90 milioane euro, notează sursa citată.

Comentarii Facebook