Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, peste București și Brașov! Costurile cu locuința în „orașul de 5 stele” umflă prețurile cu nesimțire


Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară! Costul vieții aici îl depășește pe cel din Capitală. Motivul fiind costurile umflate pentru locuințe. 

Cluj-Napoca, București și Brașov sunt orașele cele mai scumpe din țară, iar cele cu costul vieții cel mai redus sunt Reșița, Alexandria și Vaslui, potrivit unei analize HotNews, bazate pe prețurile produselor alimentare și a prețului pe metru pătrat al apartamentelor.

Seturile de date privind alimentele și salariile ne-au fost furnizate de Institutul Național de Statistică, cifrele fiind ponderate cu ”greutatea” lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar prețurile locuințelor (calculate pe metru pătrat) au fost obținute de la Uniunea Națională a Notarilor Publici, iar acolo unde nu existau date am folosit storia.ro și compariimobiliare.ro. Datele culese sunt valabile pentru luna ianuarie 2023.

scump.png

La alimente s-a folosit un coș de bază format din ouă, lapte, cartofi, ceapă, morcovi, fructe (mere), miere de albine, fasole și varză. Dacă eliminăm costurile cu locuința și rămânem doar la indexul alimentar, traiul cel mai ieftin își modifică ierarhia După București, urmează Sfântu Gheorghe și abia apoi Clujul, notează sursa citată. 

index2.png

Cartofii erau cei mai ieftini la Tulcea, iar cei mai scumpi în Arad, București și Călărași. Fasolea cea mai scumpă era în Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, ceapa cea mai scumpă tot la Cluj putea fi cumpărată.

Comentarii Facebook