Luni 30 Ianuarie

Cluj: Licitație pentru cumpărarea autobuzelor fără șofer. Cât costă și cât sunt de sigure


Primăria Cluj-Napoca va organiza cât de curând licitația pentru cumpărarea de autobuze autonome, după ce va fi semnat un parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, pentru efectuarea caietului de sarcini și documentația.

Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a spus că specialiștii de la Universitatea Tehnică vor recomanda autobuzul ce trebuie cumpărat.

Autobuzele autonome sunt dotate cu tehnologie care recunoaște toate semnele de circulație, trecerile de pietoni, celelalte autoturisme, bicicliștii, pietonii, dar și alte obstacole care pot să apară, astfel încât să aibă o siguranță foarte mare în trafic. Lucrăm la proiect de la începutul acestui an, am testat ideea în mai multe grupuri de lucru și am ajuns în această fază, de a semna un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a avea, începând de anul viitor, un autobuz autonom care să circule în municipiu”, a mai spus Ovidiu Cîmpean, conform Radio Cluj.

Astfel de autobuze fără șofer circulă deja la Paris, Viena și Lyon, iar costul este de 250.000 - 350.000 de euro pe o unitate. Clujul va vrea să cumpere mai multe autobuze autonome, dar încă nu s-a stabilit numărul.

Mijloacele de transport fără șofer vor transporta 10 - 12 pasageri și vor circula numai în centrul Clujului pe o linie ce urmează să fie creată. Cel mai probabil va fi un autobuz mai mult turistic, pentru promovarea orașului, care va circula pe distanțe scurte, fără foarte multe complicații. 

Spre exemplu, autobuzul autonom din Lyon care legătura dintre Gară și stadion, pe o distanță de 2,5 km.

Untitled.jpg

Comentarii Facebook